zaterdag 22 maart 2014

Wandeling in het Quintusbos.

 

Quintusbos.

Tussen Haren en Glimmen ligt het Quintusbos.

Dit bos is een erfenis van R. A. Quintus. Deze erfenis word ook wel de groene parel van Glimmen genoemd. Het Quintusbos en de bijbehorende singels zijn aangelegd in 1824 en genoemd naar de notaris Jonkheer R.A. Quintus, de vroegere bewoner van het 'Huis te Glimmen'.

Het Quintusbos is vooral een vogelbos. Het is niet zo groot, maar zeker een bezichtiging en wandeling waard. Er staan hele oude bomen met bijzondere wortels die je boven de grond ziet. Hele aparte vormen hebben deze aangenomen.  Ook boven de grond zijn sommige boomstammen met elkaar verstrengeld, zoals hier te zien:

DSC00714

Verstrengelde boomstammen.

Vanwege de afwisseling van oud bos van beuken en eiken, met een onder begroeiing van vlier en hulst en met rondom de weilanden komen er graag vele zangvogels, spechten, uilen en ooievaars.  Ook reeën en eekhoorns laten zich regelmatig zien.

Boomklever, boomkruiper en zwartkop broeden in het bos. Haviken en sperwers jagen tussen de bomen door.

Er zijn maar weinig bossen  in de wijde omgeving waar zo’n grote verzameling aan oud geboomte te zien is. Het lijkt of de beuken en eiken wedijveren wie van hen de grootste, de hoogste, de dikste of de meest bizarre mag zijn.

Bijvoorbeeld deze omgevallen boom:

DSC00712

 

 

 

Zwammen in het Quintusbos.

Tijdens onze wandeling op 22 maart 2014, natuurlijk met onze hondjes Boris en Snoopy, kwamen we ook hele aparte zwammen tegen. Ik kon het niet laten deze te fotograferen en het met jullie te delen.

DSC00706DSC00707 

Deze zwammen zaten op een afgekapte boomstam.

 

 

Deze foto rechts is genomen met de macro stand van mijn camera.

Wist niet dat je zulke mooie foto’s kon maken met macro…. Weer wat geleerd dus.

 

 

 

DSC00708

Zwammen op een afgevallen boomtak, dezen leken net schelpjes. Tenminste dat was het eerste waar ik aan dacht op dat moment.

 

DSC00710

Dezelfde zwammen van de zijkant. Zo lijken het net oesterschelpen, vind je ook niet?

 

DSC00711

Zo zien de zwammen eruit met de macro stand van de camera. Bijzonder hé?

Ik begin het steeds leuker te vinden om foto’s te maken op deze manier. Snoopy mijn hondje vind het wat minder leuk aangezien ze dan even moet wachten met haar balletje tot ik klaar ben met fotograferen. Rare geluiden kan ze dan maken, om mijn aandacht te trekken….

Er is geloof ik een nieuwe hobby ontstaan. Naast het schrijven, koken is er dan nu fotografie bij gekomen.

Alle foto’s op deze blog zijn nog onbewerkt.

© Vlindertje73

4 opmerkingen: