maandag 22 december 2014

Achteruitlopen is gezond

Heb je weleens van achteruitlopen gehoord? En dan bedoel ik niet in huis waar je dit ongetwijfeld weleens doet als je iets moet pakken in de keuken of zo. Dat zijn dan misschien een paar stapjes. Nee, ik bedoel buiten achteruitlopen, gewoon op de stoep of stille bosweggetjes waar je minder obstakels tegen komt. Het lijkt natuurlijk wel wat raar, maar het heeft vele voordelen en het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Psychologisch gezien moet je wel een drempeltje over denk ik zo…..maar het kan zomaar eens de moeite waard zijn om je grenzen eens te verleggen en te negeren wat anderen “normaal “ vinden. In Engeland en Japan is het achteruitlopen al heel lang bekend.
Wetenschappers zijn er zelfs van overtuigd dat achteruitlopen gezonder is dan vooruitlopen. Je zou er een betere houding door krijgen.
Verder zijn er vele voordelen te vinden die het achteruitlopen je geven:
  • Je gebruikt hele andere spieren.
  • Je verbrand meer calorieĆ«n.
  • Je versterkt je gehoor.
  • Je gewrichten worden minder belast.
  • Je krijgt een beter evenwichtsgevoel.
  • Je coƶrdinatie gaat vooruit.
  • Je krijgt een betere houding.

Psychologisch gezien neem je als het ware symbolisch afstand van je verleden. Je geeft je over aan jezelf en je eigen inschattingsvermogen.

Wanneer je naar een voetbalwedstrijd kijkt dan zie je ook dat de voetbalscheidsrechters bijna de helft van de wedstrijd achteruitlopen om het spel goed te kunnen blijven volgen.
Sommige fysiotherapeuten raden het zelfs aan bij revalidatie van knie en rugproblemen.

Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd hoor, maar ik begin te geloven dat het toch de moeite waard is. Dan probeer ik eerst wel een stukje in het donker…..hahhahahha psychologisch nog niet aan toe. Ik denk dat je dan toch echt even een knopje om moet draaien. Maar goed, wie weet….
Daarbij komt dan nog dat ik toch ook wel een beetje bang ben om te vallen.

Tja, met vooruitlopen kan je natuurlijk ook vallen. Ja toch?

Ga je het achteruitlopen proberen??? Ik ben benieuwd….. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten